Mammografi

Mammografi

Hur går en undersökning till?
Klicka på länken nedan för att se ett bildspel som beskriver en mammografiundersökning från anmälan i reception till avslutad undersökning:
MAMMOGRAFIUNDERSÖKNING - SÅ HÄR GÅR DET TILL

Var 9:e kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer. Detta gör bröstcancer till den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Vetenskapliga studier har visat att dödligheten i bröstcancer kan minskas med 20-40% genom tidig upptäckt med mammografi. Tidig upptäckt kan även göra behandlingen skonsammare och effektivare. En hälsokontroll med mammografi, även kallad screening, är en röntgenundersökning av brösten. Tack vare den speciella röntgentekniken, som ger detaljrika bilder, kan tumörer upptäckas innan de hunnit orsaka några symtom eller ens kan kännas i bröstet.

Vikten av regelbunden mammografi
 

Illustrationen visar en genomsnittlig storlek på en tumör/förändring som kan hittas vid:

  1. När du själv undersöker dina bröst.
  2. När en läkare undersöker dina bröst.
  3. När du kommer på din första mammografi.
  4. När du går på regelbunden mammografi.
(*Vid regelbundet återkommande hälsokontroll finns dina tidigare röntgenbilder att jämföra med vilket gör det lättare att upptäcka nya förändringar)
 

Vem bör göra en hälsokontroll med mammografi?
Unilabs erbjuder kvinnor mellan 40-74 år att göra en hälsoundersökning med mammografi med 18-24 månaders intervall. Mellan hälsokontrollerna bör du själv undersöka dina bröst efter synliga eller kännbara förändringar. Alla mammografiundersökningar utanför hälsokontrollen sker på remiss från läkare. Kallelsen till mammografiundersökningen skickas ut automatiskt.

Undersökningen utförs av personal som är särskilt utbildad för mammografiundersökningar. Först träffar du en röntgensjuksköterska och får svara på några frågor. Du får sedan klä av dig på överkroppen och röntgensjuksköterskan tittar på dina bröst och noterar om du har några synliga förändringar, exempelvis födelsemärken som kan synas på röntgenbilden och feltolkas som en tumör.

Röntgenundersökningen görs stående. Du får lägga ett bröst i taget mellan två plattor, som pressas ihop under några sekunder. Detta görs för att bilden ska bli skarp och tydlig samtidigt som strålningsdosen kan hållas låg. Hela besöket tar 15-30 minuter. Därefter granskas bilderna av röntgenläkare specialiserade på mammografi.

Hos Unilabs granskas alla mammografiundersökningar av två av varandra oberoende röntgenläkare. Detta kallas dubbelgranskning och ökar säkerheten. Svaret på undersökningen får du som regel inom ett par veckor. Ibland är de bilder som tas vid undersökningen inte tillräckliga för en säker bedömning. I dessa fall skickar vi en ny kallelse till dig för ytterligare undersökning.

Om du har fler frågor är du välkommen att ringa vår kundtjänst på tel: 0771-40 77 10.

Köp nyckelringen Pink Size for Life
Nyckelringen Pink Size for Life visar vikten av att gå på regelbunden mammografi. 
Vinsten skänker Unilabs till Cancerfonden.
Klicka HÄR för att beställa din nyckelrin